buk.bgstore@gmail.com

Будистки притчи Огняна Иванова

Съставител Огняна Иванова

22.00 лв.

Описание

Държите в ръцете си книга със специално подбрани будистки притчи, истории и размисли от Индия, Тибет, Китай, Корея, Япония, Виетнам, Калмикия и Бурятия.

Притчите от различни страни и народи отразяват многообразието на културни и религиозни традиции, но винаги насърчават човек да мисли и да открива добротата и любовта.

Основателят на будизма Сидхарта Гаутама е една от най-видните личности в човешката история, който отхвърля сляпата вяра в умовете на учениците си, защото тя не позволява на ума да се извиси. Нещо повече – насърчава ги да търсят и осъзнаят най-висшата божествена природа в себе си.

Историите от живота на Буда и неговите ученици помагат да се почувства целостта на света, да се разбере същността на човешкия ум, прониквайки директно в неговата природа, да се постигне вътрешен мир, да се контролират мислите и съзнанието, а защо не и да се постигне просветление.

Консултанти: Антония Цанкова, Братислав Иванов, Гергана Русева

Допълнителна информация

Тегло 0.350 кг
Размери 16 × 23 × 1 см

Автор

Огняна Иванова е преводач и съставител на близо 100 заглавия и редактор на повече от стотици книги.

Носител е на наградата “Златно перо” на Съюза на българските преводачи. През 2013 г. представя американския поет Бил Колинс на български със стихосбирката „Пеша през Атлантическия океан“ и получава награда за най-добър поетичен превод.

откъс

Будистки притчи Сидхарта Гаутама (Шакямуни), индийският духовен учител, поставил началото на будизма и наречен по-късно Буда, шест години напразно скитал с надеждата да постигне просветление. Един ден се опитал да се добере до другия бряг на неголяма река, но бил толкова отслабнал от непрекъснатите лишения, че му се завил свят, паднал във водата и течението го понесло. Спасил се само благодарение на това, че се хванал за едно коренище и после успял да излезе на брега. Паднал там изнемощял и си казал: „Животът прилича на океан. А ако животът прилича на океан, значи всичко, което върша, е погрешно. Стигнал съм дотам, че нямам сили да прекося една река, а искам да прекося океана!“ Вечерта имало пълнолуние и за пръв път от години Сидхарта спал добре. Нямало закъде да бърза, нямало защо да се усъвършенства в медитацията. За пръв път се усетил напълно свободен. На сутринта видял как изгрява слънцето. Казват, че когато от небето изчезнала и последната звезда, изчезнал и Сидхарта. За миг пред очите му се появили картини от скитническия му живот, но всичко отишло в миналото. Бил станал Буда – получил просветление…още

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Будистки притчи Огняна Иванова”

Също може да ви хареса…