buk.bg@gmail.com

Бъди ми приятел

Юлия Спиридонова - Юлка

14.00 лв.

Описание

„Бъди ми приятел” ни среща с приключенията на едно жабче, при това краставо жабче. То е отритнато от своите, защото е различно от тях. Но и жабите имат нужда да бъдат харесвани и обичани, да са необходими на някого, да имат приятел. Малкото краставо жабче напуска света на познатото блато, за да търси приятел. В своето пътешествие то се среща с красивата самодива, чийто танц е вълшебен; с алчния талъсъм с магическото съкровище, с ламята, змея и с добрия и благороден стопан, и със старата вещица с грозния нос, за да открие, че нито красотата, нито богатството, нито силата и властта, дори добротата не могат да заменят истинската нужда на всяко живо същество да обича и да получава обич.

Луксозното издание с твърди корици е с красивите илюстрации на Пенко Гелев – илюстратор, художник на комикси и създател на анимационни филми.

Допълнителна информация

Тегло 0.250 кг
Размери 22 × 28 × 0.5 см

Автор

Юлия Спиридонова е родена в София в семейството на художници. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Работи като сценарист и писател на свободна практика.

Инициатор и организатор е на ежеседмичната доброволческа инициатива „Кой обича приказки“, както и на инициативата за четящи тийнейджъри „Летящо прасе“ (към Столична библиотека). Тя е основател и организатор на ежегодната благотворителна инициатива „Където живеят деца, трябва да има детски книги“. Посланик е на инициативата „Забавното лятно четене“.

До момента Юлка има следните издадени книги – „Гугулетата“ (1999), „Приказки за Гугулета“ (2000), „Приключения с Джиго“ (2003), фентъзи трилогията за деца „Страната на сънищата” („Любими попътечо“ (2007), „Кралска кръв“ (2011) и „Иглата на Лабакан” (2013)), „В Долната земя. Кръстьо – частен детектив“ (2009), „Приказка за вълшебната флейта” (2013), тийнейджърската поредица: „Тина и половина” (2009), „Графиня Батори” (2010), „Макс“ (2012) и „Кронос” (2016), издаден в Румъния и Северна Македония; приказките за деца „Бъди ми приятел”, издадена във Франция, „Каква магия крие се в снега” (2015), издадена в Унгария, „Къде си, слънце“(2017) и „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (2018), тийнейджърският роман „Сянката на Щуреца“ (2022).

Книгите й са преведени на френски, немски, унгарски, румънски, македонски, чешки и фарси.

Награди и отличия

Втора награда на Юнеско и сп. „Пламък” в конкурс за разказ (1997), член на журито на Международния студентски фестивал в Мюнхен, Германия (1997), Националната награда „ДеИнтина” за детското предаване „Здравей” (БНТ) (2005), Трета награда на конкурс „Europe In A Fairytale”(2007), Първа награда на конкурс за детска книга ръкопис на Съюза на българските писатели (2007), Носител на националната награда „Константин Константинов”(2010), Лауреат на националната награда „П. Р. Славейков”(2010), Почетен плакет по случай Деня на народните будители от Министерството на образованието и науката за принос в българската култура (2010), Номинация за детската национална награда „Златната ябълка” – за благотворителна дейност (2012), Почетна грамота на „Аз, детето” за цялостен принос за щастливото детство на българските деца (2012), Носител на награда „Перото“ в категория „Детска литература” за книгата „Бъди ми приятел“ (2015), Награда „Бисерче вълшебно“ за най-добра детска книга за „Бъди ми приятел“ (2016), Най-четен детски писател в Столична библиотека и Писател на годината  (2016).  Няколко номинации за националната награда „Христо Г. Данов”. Многократно номинирана за най-голямата световна награда за детска литература „Астрид Линдгрен“.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Бъди ми приятел”

Също може да ви хареса…