buk.bg@gmail.com

Далечно плаване – Вирджиния Улф

15.00 лв.

  • издателство: Унискорп
  • превод: Иглика Василева
  • година: 2014
  • страници: 416
  • корица: мека
  • ISBN: 9789543304066

Описание

Далечно плаване е първият роман на Вирджиния Улф. Идеята за него е породена от пътуването по море на брат й Ейдриан и сестра й Ванеса до Португалия през 1905 г. Книгата съдържа семената на всичко, което по-късно ще разцъфти в творчеството на писателката: иновативната сила на разказа, съсредоточаването върху женското съзнание, любовта, сексуалността, смъртта… За известно време в плаването се включва и семейство Далауей, бъдещи нейни герои. Романът е интересен не само като отправна точка за по-късните творби на Улф, но и като своеобразен автобиографичен паралел. Мистичното плаване на 24-годишната Рейчъл Винрейс е истинска житейска трансформация пред погледа на читателя. Нейният преход към женствеността и символичното пътешествие към себе си са на фона на безкрайното пространство между страни и хора, религии и политика, където всички могат да бъдат наблюдавани и където се обсъждат нови животи, различни гледни точки и позиции. Вътрешната същност на героите създава драма, подплатена от човешкия опит в поредица емоционални и сетивни преживявания.

Изданието се посвещава на 100-годишнината
от първото публикуване на романа през април 1915 г.

Има нещо традиционно и същевременно модерно в духа на тази книга – чувството й за хумор, усещането за иронията на нещата, остротата на чувствата и оригиналния сюжет.
Обзървър

Вирджиния Улф е ключова фигура в литературата на ХХ в. Основният стремеж на писателката е да намери съвършената естетическа форма за идеите си. Според нея най-важното за писателя е не външното, материалното и бездуховното, а неизследваните дълбини на човешката психика. Неслучайно в творчеството й чувството и разумът, формата и съдържанието, различните аспекти на личността, както и на времето са взаимосвързани в хармонично цяло.

Допълнителна информация

Тегло 0.300 кг
Размери 12 × 20.5 × 2.5 см

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Далечно плаване – Вирджиния Улф”