buk.bgstore@gmail.com

Еуфория. Роман за Силвия Плат

Ерин Кулхед

24.00 лв.

  • автор: Ерин Кулхед
  • издателство: Прозорец
  • превод: Анюта Качева
  • художник: Биляна Славкова
  • година: 2023
  • страници: 312
  • корица: мека
  • ISBN: 9786192432560

Описание

Невероятно дръзко е да напишеш книга от името на Силвия Плат, една от емблематичните поетеси на ХХ век, чийто единствен роман „Стъкленият похлупак“ се превръща в съвременна класика с култов статус. Но шведката Ерин Кулхед го прави, и то така, че освен възторжените отзиви на критиката печели и най-престижната литературна награда в страната си.

Вероятно освен таланта ù помага и фактът, че собственият ѝ живот напомня този на Силвия: самата тя има малки деца, омъжена е за друг писател и се бори да намери място и време за собствената си работа. Може би затова толкова автентично описва в първо лице последната година от живота на американската поетеса, която се разкъсва между желанието да бъде отговорна съпруга и майка и страстния стремеж да прави и да бъде много повече.

Животът на Силвия Плат, започнал с блясък и обещание, е разбит от предателството на съпруга ù Тед Хюз – също изключителен поет, и хроничната ù депресия се обостря неимоверно. Точно тогава обаче тя навлиза в период на творчески подем и написва повечето стихотворения, на които днес дължи популярността си. Но това не я спасява – на 11 февруари 1963 г., едва на 30, прави поредния си опит за самоубийство. Успешен. Посмъртно получава наградата „Пулицър“ за поезия.

Допълнителна информация

Тегло 0.305 кг
Размери 13 × 20 × 3 см

откъс

Еуфория. Роман за Силвия Плат – Ерин Кулхед 7 декември 1962,Девън

СЕДЕМ ПРИЧИНИ ДА НЕ УМРА:

1. Кожа. Никога повече да не докосна кожата на любимото си дете. Никълъс, който се прави на клоун, а аз забивам глава и потривам нос в дупето му. Фрида, която трябва да погъделичкаш, за да усети, че е жива, избухва в пречистващ смях. Кожата ми, която при допира с техните кожи усеща, че сме една плът и кръв сега и завинаги във вечността. Амин. О, никога да не усетя повече техния разтърсващо силен пулс, продължение на моя. Не мога да спра да живея заради тях, независимо че са наследили и кожата на Тед, змийската кожа на Тед, който отваря пастта си и бавно поглъща жертвата, докато я задуши напълно…още

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Еуфория. Роман за Силвия Плат”

Също може да ви хареса…