buk.bg@gmail.com

Жена – Такео Аришима

15.99 лв.

  • издателство: Апостроф
  • превод: Вера Вутова-Стефанова
  • художник: Фиделия Косева
  • година: 2015
  • страници: 440
  • корица: мека
  • ISBN: 9789542962267

Изчерпан

Описание

История за една ненаситна, необуздана любов, която разрушава… Поразителен роман за решителността на една жена, готова на всичко, за да открие човешкото щастие. Героинята на Такео Аришима – Йоко,  е една от най-внушителните в съвременната японска литература. Тя е вдъхновена от най-ярките женски образи в световната литература – Ана Каренина и Ема Бовари. „Жена“ е изповед и разказ за любовта, която пронизва до кости…
Такео Аришима е роден е през 1878 г. в Токио. Знатният произход (баща му, наследник на самурайски род от княжество Сацума, има стабилни позиции във висшата администрация) и блестящото образование, което получава в елитарни учебни заведения, са изглеждали първоначално залог за завидна кариера и охолно съществуване. Интересите на чувствителния, импулсивен младеж обаче го насочват другаде – не го блазнят пари, власт и удоволствия, увлича се по литературата, поглъща жадно книгите и с тяхна помощ търси смисъла на живота.
Такео Аришима учи в колежа „Хавърфорд“ и за една година получава степента бакалавър на науките. Задълбочава се в проблемите на източната култура, но диапазонът на интересите му включва и политика, история, литература, чужди езици. През 1907 г. Аришима се връща в Япония. На кораба чете „Ана Каренина“ и тя става едно от големите събития в живота му – подробните записки в дневника са свидетелство за преклонението му пред гения на Толстой.
През 1910 г. започва публикуването на неговия роман „Жена“, произведението, което му създава име и му отрежда място в японската литература на ХХ век.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Жена – Такео Аришима”