buk.bgstore@gmail.com

Животът на Мона Лиза

Даян Хейлс

19.90 лв.

  • автор: Даян Хейлс
  • издателство: Книгомания
  • превод: Емилия Ничева-Карастойчева
  • година: 2024
  • страници: 384
  • корица: мека
  • ISBN: 9786191953745

Описание

Най-известната дъщеря на Флоренция e невидима в родния си град. Няма табели, сочещи къде е живяла; нито една улица не носи нейното име. Заинтригувана от новите открития, потвърждаващи самоличността на модела на Леонардо, Даян Хейлс се впуска в свое проучване, за да разбули истинската история на Мона Лиза Герардини дел Джокондо. Заравя се в архиви със стари документи; разхожда се по запуснатата улица, където е родена; опознава квартала, където е отгледала децата си; среща се с потомците й; влиза в най-старите и най-красивите флорентински имения.

Личната история на Мона Лиза е вплетена в удивителната картина на ренесансова Флоренция с легендарни фигури като Леонардо да Винчи, Микеланджело и Макиавели. Резултатът от труда на Даян Хейлс е очарователна смесица от биография, история и мемоари, вдъхновяваща туристическа обиколка на Флоренция, откривателско пътешествие, пресъздаващо живота на Лиза във време на предела между средновековното и модерното.

Допълнителна информация

Тегло 0.350 кг
Размери 14 × 21 × 3 см

Автор

Даян Хейлс е журналистка и писателка, носителка на множество награди. За най-продаваната си книга „La Bella Lingua: My Love Affair with Italian, the World’s Most Enchanting Language“ е удостоена с почетно рицарско звание от президента на Италия. На българските читатели е позната с романа си „La Passione.  Как Италия прелъсти света“ (2019).

Освен автор на учебници и научнопопулярни книги, тя е редактор в Parade, Ladies’ Home Journal, American Health, Working Mother. Написала е над хиляда статии за списания и вестници: Family Circle, Glamour, Good Housekeeping, Mademoiselle, McCall’s, The New York Times, Reader’s Digest, Redbook, Seventeen, The Washington Post, Woman’s Day.

Завършва журналистика в Колумбийския университет и е сред малцината журналисти в САЩ, получили за публикациите си в списания национални награди от Американската асоциация на психиатрите и от Американската асоциация на психолозите. Статиите ѝ на здравна тематика са отличени с почетната награда EMMA за изключителен принос в областта на медиите.

Даян живее в Сан Франциско. Съпругът ѝ д-р Робърт Хейлс е декан на Факултета по психиатрия в Калифорнийския университет в Дейвис. Има една дъщеря – Джулия Хейлс.

откъс

Животът на Мона Лиза – Даян Хейлс Una Donna Vera (Истинска жена) Гений ѝ дава вечен живот. Френски крал предлага цяло състояние, за да я има. Император копнее за нея. Възпяват я поети и музиканти. Рекламодатели я експлоатират. Никое друго лице не е пленявало въображението на толкова много хора. Всяка година над 9 млн. посетители застават пред портрета ѝ в Лувъра. Както мнозина и аз се взирах в шедьовъра, ала не се замислях особено за модела. После посетих Флоренция – неведнъж; връщах се година след година. Като турист се дивях на съкровищата ѝ. Като студентка научих езика ѝ. Докато пишех La Bella Lingua – разказа за моята любовна история с италианския, разговарях с флорентински учени. Потапях се все по-дълбоко в културата на града. И почти случайно срещнах жената с култовата усмивка. На вечеря в дома ѝ изкуствоведът Лудовика Себрегонди1 спомена, че майката на Джокондата (Ла Джоконда, както италианците наричат дамата на Леонардо) е отраснала в сградата на Виа Гибелина, където се намираме в момента. Изненадах се…още

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Животът на Мона Лиза”

Също може да ви хареса…