buk.bg@gmail.com

За вас, деца любими – Елисавета Багряна

14.99 лв.

  • издателство: Дамян Яков
  • година: 2008
  • страници: 112
  • корица: твърда
  • ISBN: 9789545274145

Изчерпан

Описание

ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА е родена в София на 29 април 1893 г. Когато била на 14 години баща й работел по железопътната линия до Велико Търново и живеели в един чифлик край Янтра. Тогава се появило и първото й желание да пише: “Никога не ще забравя Янтра, хълмовете около нея, целите посипани с диви теменуги… Порази ме не само красотата на града и неговата околност, но и това, че всичко беше свързано с едно славно минало, което говореше от всяка развалина, от всеки камък. Тогава за пръв път почувствах, че обичам тая земя, която е моя родина… Такива бяха и първите ми стихове: младежки, възторжени, романтични…”
Багряна завършва славянска филология, след което е учителка във Враца и Кюстендил. И още оттогава печата стихове в най-авторитетните литературни издания. Нейната поява на литературния небосклон е ярка и неугасваща. Поезията й – мечтателна и земна, вглъбено мъдра и поривиста, разчупва представите за покорната жена и налага правото й на щастие като независима, свободна личност.
След първата й книга “Вечната и святата”, която е литературно явление, същото впечатление правят и следващите: “Звезда на моряка”, “Сърце човешко”, “Мост”, “От бряг до бряг”, “Контрапункти”…
Превеждана на много езици за най-престижните световни антологии, поетесата става широко известна и в чужбина.
За децата започва да пише когато вече е сред най-изявените поети за възрастни. Когато е омъжена и е майка, която наблюдава израстването на сина си. Тя с благодарност споделя, че “…заслугата за това има и редакторът на сп. “Детска радост” Ран Босилек, който настойчиво ме канеше да сътруднича на списанието”.
Сред най-известните й книги за деца са “Търкулната годинка”, Звездички”, “Детски дни щастливи”, “Орлякът излита”, “Птички лекокрили”.
Поетесата ни напусна на 23 март 1991 г.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “За вас, деца любими – Елисавета Багряна”