buk.bgstore@gmail.com

За евреите и други демони

Еми Барух

17.00 лв.

  • автор: Еми Барух
  • издателство: Жанет45
  • оформление: Елица Сърбинова
  • година: 2023
  • страници: 176
  • корица: мека
  • ISBN: 9786191868636
Код: 9786191868636 Категория: Етикети: , ,

Описание

Епохи, етюди и есета от Еми Барух

Има книги портрети, книги приключения, книги откровения, книги пътувания…

„За евреите и други демони“ е книга, побрала всичко това. И книга отвъд него. Необяснима книга, непобираща се в определения. Изумителен с честността и ефирността си разказ, който те повежда през мащабната картина на странстващия и страдащ еврейски народ, за да те приюти накрая в осиротялото сърце на едно пораснало момиче, загубило баща си.
Мария Касимова-Моасе

Отчасти историческо изследване, отчасти философско разсъждение, отчасти лична история: “За евреите и други демони” трудно се побира в познатите ни жанрови рамки. Това е странстваща книга, енциклопедична, поетична и ерудирана едновременно, която непрекъснато пресича граници и търси своята въображаема родина. Еми Барух е написала не само книгата за еврейството в България, а за съдбата на съвременния човек изобщо.
Димитър Кенаров

Допълнителна информация

Тегло 0.180 кг
Размери 13 × 20 × 1.5 см

Автор

Еми Барух е журналистка, преводачка, документалистка. Специализирала е еврейски изследвания и проблеми на етносите в Централноевропейския университет в Будапеща и в Националния автономен университет на Мексико. Тя е коментатор на радио Дойче Веле и ръководи Фондация ФотоФабрика.

откъс

За евреите и други демони – Еми Барух АЗБУКИ ЗА ДРУГОТО И ТУКАШНОТО

Биляна Курташева

Тази книга започва с Йосиф Бродски и завършва с малък фрагмент за прошката. Това ми се струва повече от знаменателно. Дори не конкретните думи на поета, цитирани в началото, а самата мярваща се сянка на гениалния изгнаник Йосиф, на самото му славяно-еврейско име, в чиято фамилия отзвучава „бродя“, но и „брод“ – „скитам“, но и „безопасно място за преминаване“. Може би, ако животът е бродене, прошката е брод… Еми Барух има свои незабравими думи за прошката – „този великодушен поклон на душата“, който се явява „послеслов на най-човешкото от човешките ни качества – да бъдем грешни“. В основата на тази книга стоят въпросите коя съм аз, или откъде идвам, защо съм тук. В тях единственото число е само привидно особено когато се отнася за потомка на сефарадски евреи, станали български евреи…още

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “За евреите и други демони”