buk.bgstore@gmail.com

Игрите, които хората играят

Ерик Бърн

16.00 лв.

  • автор: Ерик Бърн
  • издателство: Изток-Запад
  • превод от английски: Детелина Иванова
  • година: 2022
  • страници: 224
  • корица: мека
  • ISBN: 9786190109877

Описание

Книгата е блестящ, забавен и достоверен каталог на театралните представления, които хората играят неспирно един пред друг.
Кърт Вонегът

Ние, хората, играем игри през цялото време – сексуални игри, съпружески игри, игри за надмощие с шефовете си, състезателни игри с приятелите си, дори игри по надлъгване с психотерапевтите си. Много от ролите, в които влизаме, са толкова дълбоко заложени в нас още от ранна детска възраст, че дори не осъзнаваме, че те често са негативен модел на поведение, който може да бъде променен.

Д-р Ерик Бърн, президент на Международната асоциация по транзакционен анализ, прави невероятен пробив в психоанализата, като разпознава и разглежда междуотношенческите игри, които, без да осъзнаваме, диктуват личния ни живот. Той разграничава три основни роли (наречени от него Его-състояния), в които можем да попаднем – на Дете, Родител и Възрастен, – както и възможните съчетания, в които могат да общуват двама души – някои приятни и забавни, други – влудяващи, а трети – дори фатални.

Игрите, които хората играят заслужено се превръща в класика, както и в едно от най-влиятелните и оригинални заглавия от жанра на популярната психология. Това е книга за всеки, който се стреми към по-дълбоко разбиране на себе си и останалите и който иска да види какво наистина се случва в нашето общество.

Допълнителна информация

Тегло 0.290 кг
Размери 14 × 21 × 2 см

Автор

Д-р Ерик Бърн, подобно на баща си, завършва Медицинския факултет на университета „Макгил“, Монреал, Канада, а по-късно се премества в Съединените щати, където има стаж по психиатрия в болницата в Ню Хейвън и Йейлския институт за човешки отношения. Учи и в психоаналитичните институти в Ню Йорк и Сан Франсиско. По време на Втората световна война служи в Армейски медицински корпус на САЩ и е освободен с чин майор. След това става консултант по психиатрия и неврология към главния хирург на Американската армия. Бил е практикуващ психиатър в Кармел и Сан Франсиско, Калифорния, преподавател в Медицинския факултет на Калифорнийския университет и консултант по групова терапия в клиниката „Маколи“ в Сан Франсиско. Бил е член-кореспондент на Индийското психиатрично дружество, председател на Съвета на попечителите на Международната асоциация за транзакционен анализ и редактор на бюлетина за транзакционен анализ. Той също така написва „Разумът в действие“, „Транзакционен анализ в психотерапията“, „Структурата и динамиката на организациите и групите и принципите на груповото лечение“. Докато е в колежа, той пише за канадското списание „Форум“, лондонското „Аделфи“ и други периодични издания. Умира през 1970 г.

откъс

Игрите, които хората играят – Ерик Бърн Една студена зимна утрин преди 40 години моят наставник ми даде копие на „Игрите, които хората играят“ и отбеляза, че въпреки странното заглавие на книгата авторът е дал на психиатрията аналога на колелото. По това време бях в първата година от специализацията си по психиатрия в университета „Макгил“ в Квебек. Наставник ми беше Хайнц Леман – без съмнение, найвлиятелният психиатър в Северна Америка. Няколко години порано той беше въвел употребата на торазин (ларгактил) в лечението на шизофрения в Северна Америка – стъпка, която беше истинска революция в лечението на хората, страдащи от тежки психични разстройства. Нито доктор Леман, нито аз осъзнавахме, че Ерик Бърн беше израсъл в Монреал и беше завършил в „Макгил“. Пет години покъсно, посещавайки семинарите на Бърн в Сан Франсиско, научих, че биографиите ни имат и други пресечни точки: първото ни образование беше класическо и се интересувахме от това как миналото влияе на хората – някои хора го оставят да определи тяхната идентичност, докато при други то влияе само върху част от постъпките им. Това, което…още

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Игрите, които хората играят”

Също може да ви хареса…