buk.bg@gmail.com

И винаги любовта

Ина Иванова

16.00 лв.

  • автор: Ина Иванова
  • издателство: Жанет45
  • оформление: Иво Рафаилов
  • редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
  • година: 2023
  • страници: 144
  • корица: мека
  • ISBN: 9786191868520

Описание

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?“
А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?
Героите в тези разкази познават самотата, но не се боят от проявленията на обичта.
Сборникът „И винаги любовта“ съдържа утешителните и понякога смешни истории на хора като всички нас. Които се влюбват внезапно, разочароват се, губят любим или откриват собствената си уязвимост. Които умеят да си тръгнат от някого, дори когато боли. Или да дадат обичта си на родител, когато се нуждае от сили.
Защото любовта е дар, скрита възможност да променяме света – всеки ден с малко. Но завинаги.

*

„И винаги любовта“, новата книга на Ина Иванова, се е сгушила във всички предишни.
Преструва се на проза, но си е чиста поезия. В нея се усеща вкуса на повечето съставки, характерни за писането на Ина изобщо: безупречен усет за композиция, деликатна, ненатраплива случка, около която се заплита цялата история, герои, които заживяват в реалността на собствения ни живот, финали, които казват достатъчно, но и оставят достатъчно на въображението. И под всичко това, в дълбокия разказвачески казан, остава да къкри нещо, чийто вкус небцето трудно може да определи, но което те кара да искаш още, да поглъщаш жадно страница след страница. Може би се дължи на онази съзерцателна наблюдателност, която заразява със спокойствие и желание да се отдадеш изцяло на текста. Или на премереното, добре овладяно чувство, с което разгръща сюжета – без кресливи обрати, без показни трикове за привличане на вниманието. Но пък с изрядно свършена проучвателна работа – все едно дали героите разгадават знаците на пустинята, работят „суха игла“, свирят Il Giorni или катерят Синаница. Историите в този сборник следват фините нишки на свързаност помежду ни, разгръщат живота като платно, което сами запълваме със смисъл. И разбира се – винаги – разказват любовта. Но любовта в нейния вселенски смисъл – като обич и нежност, като модус вивенди. Любовта като връхчето на иглата, върху която се крепи света (ни).
Невена Дишлиева-Кръстева

Допълнителна информация

Тегло 0.130 кг
Размери 13 × 20 × 1.3 см

Автор

Ина Иванова обича вятъра и вярва в езика на изкуството.
Автор е на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии” (изд. Арс, 2009), „Името на неделята” (изд. Жанет 45, 2012) и „Летящ акордеон” (изд. Жанет 45, 2014), романа „Кар танеси” (електронна книга) и стихосбирката „малки букви” (изд. Жанет 45, 2016), „Криле от папиемаше“ (изд. Жанет 45, 2019).
Публикува текстове в сп. „Съвременник”, „Литературен вестник”, сп. „Страница”, сп. „Глоси”, сп. „НО поезия”, сп. „DIVA!”, в множество електронни издания, както и в сборниците „Друга вода”, „6+” и „Бащите не си отиват”. Носител на национални награди.
Нейни текстове са превеждани на английски, руски, полски, фарси, арабски, хърватски и сръбски език.

откъс

И винаги любовта – Ина Иванова СПИСЪК НА НЕЙНИТЕ МЕЧТИ Когато го видя за пръв път, той разтоварваше от рамото си чантата на сестра ѝ, в същата ръка стискаше и кенче енергийна напитка – после тя щеше да научи, че всички по-големи в къмпинга пълнят с бира или ром използвани опаковки от безалкохолно и когато се приберат от плажа, спят като пребити след слънцето и алкохола. Устните му бяха тънки и прихлопнати меко една върху друга, но той се усмихваше толкова често, че това не се забелязваше. Да, устните му бяха бледи и чувствителни като мида, на която си отворила черупката приживе. Тялото – слабо и нервно, с остри лопатки, с издължени крайници. Не я забелязваше, освен когато не изпращаше сестра ѝ до плажа, а Мая се прилепваше към тях, неспособна да отдели поглед от тила му. Собственият му баща го наричаше Христо, но за всички останали той настояваше да бъде Кристо. Когато привечер Мая се помъкнеше след големите, Кристо спираше, понякога я подкупваше с чипс да се прибере в къмпинга, понякога я вземаше с тях за малко. Обикновено сядаха…още

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “И винаги любовта”

Също може да ви хареса…