buk.bgstore@gmail.com

Конспирацията. Най-големите заговори, тайни споразумения и заблуди в историята – Шарлот Грег

12.00 лв.

издателство: AMG Publishing

година: 2012

страници: 264

корица: мека

ISBN: 9789549696417

Изчерпан

Описание

  • Съществува ли тайно световно правителство, която управлява света?
  • Колко близки са фамилиите Буш и Бин Ладен?
  • Фалшифициран ли е полетът до Луната?
  • Жив ли е Елвис Пресли?
  • Кой стои зад нападението над Пърл Харбър, терористичните атаки на 11 септември, смъртта на Мерилин Монро, Джон Кенеди, принцеса Даяна и Джон Ленън?

 

Книгата „Конспирацията“ на Шарлот Грег е познавателно пътуване в лабиринта на конспиративните теории – от най-дискутираните до по-непопулярните; от доказалите своята достоверност до наподобяващите научна фантастика. Това е книга за всички, които искат да научат другата гледна точка към събитията в миналото и днес – политически скандали и интриги, военни заговори, тайни споразумения, необясними явления, мистериозни покушения над знаменитости.

Авторката започва публицистичния си обзор с уговорката, че теориите за конспирацията съществуват откакто свят светува, но с терористичните атаки на 11 септември е започнал техният златен век. Ето защо първата глава на книгата е посветена на темата за световния тероризъм. Откачалки ли са хората, които смятат, че президентът на САЩ е знаел предварително за нападението от 11 септември? А може би несподелящите това мнение са наивници?

Политическите конспирации са едни от най-интригуващите. Кой всъщност е потопил океанския лайнер „Лузитания” – събитието, заради което САЩ се включват в Първата световна война. А Пърл Харбър? Наистина ли Рузвелт е допуснал тази трагедия, за да убеди американците да се включат във Втората световна война? И по-пикантното – дали Хитлер наистина е избягал от бункера през таен тунел, след което с Ева Браун са се скрили в Антарктика?

Много от конспиративните теории са свързани с тайни общества. Дали мистериозна общност, наречена клуба „Билдерберг”, действително управлява света? Какви са целите на “Череп и кости” – създадената в Йейл организация, в която се смята, че членуват и двамата президенти Буш. Дали това наистина е американският клон на илюминати? И кой или какво е илюминати?

Религията винаги е имала запазено място в теориите на конспирацията, така че не са пропуснати и приказните истории, съпътстващи Светия граал. Може ли Мария Магдалина тайно да е пренесла най-голямата християнска реликва от Светите земи в Западна Европа, където тя е скрита и до днес? По-близко до нашето време пък е необяснимата смърт на Роберто Калви, наричан Божия банкер. Дали водещите фигури на бизнеса във Ватикана действително са били обвързани с мафията?

Няма смърт на известна личност, която да не породи низ от въпросителни. Какво дава основания на някои хора да смятат, че Елвис и Тупак Шакур са още живи и дали има реални доказателства в подкрепа на тези теории? Читателите ще се запознат и с още по-странното предположение, че Пол Маккартни от “Бийтълс” всъщност отдавна е мъртъв. Стои ли ФБР зад убийството на Джон Ленън? Убита ли е принцеса Даяна?

Разбира се, далеч не всички теории за конспирацията звучат правдоподобно. Авторката не пропуска и някои доста чудновати например твърдението, че Земята е куха и в центъра й живеят хора. Доста по-широко дискутирана обаче е теорията, че полетът до Луната е бил фалшифициран. Дали би могло това да е истина? А посещенията на НЛО на Земята? Кои са мъжете в черно? Какво наистина се е случило в Розуел? Има ли живот на Марс? И как да си обясним магическите кръгове в житните ниви?

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Конспирацията. Най-големите заговори, тайни споразумения и заблуди в историята – Шарлот Грег”