buk.bg@gmail.com

Крокодилът Гена

9.00 лв.

  • автор: Едуард Успенски
  • издателство: Дамян Яков
  • превод: Мая Халачева
  • художник: Рада Якова
  • година: 2011, IV-то издание
  • страници: 112
  • корица: мека
  • ISBN: 9789545275173

Описание

Невероятно забавни са приключенията на крокодила Гена, Чебурашка и странната старица Шапокляк. Гена живее в малък дом и работи в зоопарка като… крокодил. Той е много сериозен, акуратен и отговорен и обича да чете сериозни книги: справочници, учебници или влакови разписания. Веднъж решава да промени своя начин на живот, разбира, че е скучно да живее без приятели, и разлепва из целия град обяви. Така се запознава и сприятелява с Чебурашка и с други самотни обитатели на града.

 

Едуард Николаевич Успенски е роден на 22 декември 1937 г. в г. Егоревск, Московска област. Той е известен руски писател и автор на детски книги. Сред неговите най-популярни герои са Крокодилът Гена и Чебурашка, котаракът Матроскин, чичо Фьодор, пощтальонът Печкин и други.
Едуард Успенски е завършил Московския авиационен институт (МАИ) като инженер. Цял живот обаче е писал и създавал мултипликационни филми. Освен детски книги, Успенски е писал стихове и театрални пиеси. В началото Успенски писал хумористични раскази, но много от тях били забранявани от цензурата. Все пак успява да печата в рубриката «Клуб 12 стола» на вестник «Литературна газета», след което преминава изцяло в детската литература.
Первата книга на Успенски за чичо Фьодор «Чичо Фьодор, кучето и котарака» е публикувана в 1974 г. Главен герой е шестгодишно момче, когото наричат чичо Фьодор заради това, че винаги е много сериозен. След като родителите му забраняват да остави в апартамента говорещия бездомен котарак Матроскин, чичо Фьодор напуска дома. Заедно с Матроскин и кучето Шарик тримата се заселват в село Простоквашино и успяват да си купят трактор, който използва за гориво супа и картофи. По книгата е направен успешен мултипликационен филм «Тримата от Простоквашино». Други негови любими герои на поколения деца са Крокодилът Гена и Чебурашка.
Той е председател на журито на наградата «Заветна мечта» и е водещ на няколко радио и телевизионни предавания.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Крокодилът Гена”