buk.bg@gmail.com

Къщата на улица Манго

10.00 лв.

  • автор: Сандра Сиснерос
  • издателство: Лист
  • превод: Стефан Русинов
  • оформление: Ина Бъчварова, Владимир Венчарски
  • година: 2016
  • страници: 128
  • корица: мека
  • ISBN: 9786197350005

Описание

Добре дошли в „Къщата на улица Манго”

Над 5 милиона продадени екземпляра в цял свят, преводи на повече от 20 езика – бестселърът „Къщата на улица Манго” от американската писателка Сандра Сиснерос пристига в България окичен с куп престижни отличия. Само през последния месец авторката получи две нови награди – Национален медал на САЩ за изкуство за приноса й в американския разказ (връчен й от президента Барак Обама) и приза на американския ПЕН център в раздел Creative Nonfiction Award за най-новата й книга A House of My Own.

С българското издание на родния книжен пазар дебютира най-новото издателство „Лист”.

Романът е с особена граматика на английски език, която преводачът Стефан Русинов се е стремил да запази и предаде адекватно на български. Историите могат да бъдат четени поотделно и общо, както казва самата авторка – всяка от тях е като мънисто на огърлица.

Героиня в тях е Есперанса Кордеро, мексикано-американско момиче, което расте в мизерен квартал на Чикаго. Литературните критици смятат, че тези истории помагат на останалите да разберат как живеят хората в квартала. Есперанса, чието име означава Надежда, иска да се премести на по-хубаво място. Надява се на по-добър живот другаде.

С помощта на героинята си Сиснерос описва какво е състоянието на „нещо без име”, както се чувства Есперанса. Това е срамът, самобичуването, че не си достатъчно добър.

В САЩ книгата на Сиснерос се появява през 1984-а и става литературна сензация. Печели American Book Award и за няколко години  авторката взима по две стъпала наведнъж в йерархията от „никому неизвестна” до „класика”. С днешна дата изучават „Къщата на улица Манго” в началните училища, гимназиите и университетите като ярък представител на жанра coming-of-age novel. Сиснерос е сред факторите и в т.нар. чикано литература, създавана в Съединените щати от автори с мексикански корени.

Сандра Сиснерос  (1954) е американска писателка с мексикански произход, автор на стихосбирки, сборници с разкази и романи. Най-известна е с романа „Къщата на улица Манго“ (1984), който вече е класика на американската чикано литература и представителен за американското минималистично писане, наред с нещата на Реймънд Карвър, Ейми Хемпел, Грейс Пейли и т.н. Съставен е от трийсетина миниатюри, независими една от друга, но обвързани от разказвачката Есперанса, улица Манго и няколко повтарящи се герои.

Допълнителна информация

Тегло 0.190 кг
Размери 13.5 × 21 × 1 см

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Къщата на улица Манго”