Летя над всичко

Уолт Уитман

13.00 лв.

Описание

Настоящото издание е оригинален подбор на стихотворения, повечето от които не са превеждани на български език. То разкрива по неизвестен до сега за нас начин поезията на Уитман, като поставя акцента най-вече върху личния свят на големия поет.

Допълнителна информация

Тегло 0.100 kg
Размери 13 × 20 × 1 cm

Автор

Уолт Уитман (1819-1892) е най-влиятелният американски поет, забележителен експериментатор с поетичната форма.
Роден е в Лонг Айланд, а на 11 години, вече приключил с образованието си, започва да работи и да се самообразова. На 12 години вече пише за вестник, после става помощник печатар и се ражда очарованието му от вида на печатното произведение, ярко изразено по-късно в личното му участие в избора на шрифтове, форми и визии при печатането на книгите му. Започва да пише и публикува, но стандартни неща. В края на 50-те години на 19 век с него се случва „тайнствена метаморфоза” и той рязко изоставя римата и традиционната метрика. През 1855 г. издава книга с 12 неозаглавени стихотворения, общо 95 страници. Това е началото на легендата „Стръкчета трева”, книгата, която през целия си живот ще преиздава, с по-голям или по-малък успех, добавяйки нови стихове, размествайки и озаглавявайки неозаглавеното, докато броят на стихотворенията не стане над 300. Тази вечна за Уитман книга го превръща в първия и един от най-големите и до днес поети експериментатори. За него Оскар Уайлд заявява: „Няма друг в този огромен свят на Америка, когото толкова да обичам и почитам“.
Сто и шейсет години след първото издание на „Стръкчета трева” световната слава на Уитман не помръква. Той е съвременен поет, той е наш съвременник.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Летя над всичко“

Също може да ви хареса…