buk.bg@gmail.com

Лицето ти утре – част 1: Треска и копие – Хавиер Мариас

18.00 лв.

издателство: Алтера

година: 2011

страници: 440

корица: мека

ISBN: 9789549757620

Описание

Хавиер Мариас е една от безспорните звезди на съвременната испаноезична литература. Познат е на българската публика с романите си „Всички души“ и „Сърце тъй бяло“. Трилогията „Лицето ти утре“ се смята от критиката и от самия писател за най-значимото му произведение. Романът печели наградата за проза Саламбо през 2003.

В „Лицето ти утре“ Мариас ни въвежда в мрачния свят на шпионажа и политическия хайлайф. На микрониво трилогията проследява живота на интелектуалеца Жак Деса, вербуван за свръхсекретна група, част от британското разузнаване. На макрониво това е роман за идеологическите парадокси на 20. век – фашизма, Студената война, 11-ти септември… Към всичко това се добавят смразяващи кръвта разкази за ужасите на Испанската гражданска война и Втората световна война, психологически отклонения, посветени на любовта и нейната загуба, изящни писателски бележки върху Сервантес, Толкин, Лорънс Даръл.

Писателят и детективът имат сходни професии. Те разгадават културата на другия и се опитват да провидят какви ще са лицата ни утре.

„Книга с магическо въздействие … “
Таймс

„Всичко казано до тук за трилогията предполага тя да бъде доста помпозна книга, изградена със самочувствие. ‘Лицето ти утре’ обаче е всъщност произведение на възвишената лудост, по-близко до Стърн или Сервантес, отколкото до някои по-модерни многотомници – например ‘По следите на изгубеното време’, – с което вече са го сравнявали. (Тук Музил е може би по-подходящ от Пруст …) Това е може би първия литературен шедьовър на 21-ви век.“

Гардиан

„През по-голямата част от това десетилетие испанският романист Хавиер Мариас се занимаваше с ‘Лицето ти утре’, един амбициозен, мащабен проект, който постигна както комерсиален успех, така и признанието на критиката в цяла Европа.“

Ню Йорк Таймс

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Лицето ти утре – част 1: Треска и копие – Хавиер Мариас”