buk.bgstore@gmail.com

Мама Леоне – Миленко Йергович

13.00 лв.

  • издателство: Жанет45
  • година: 2014
  • страници: 309
  • корица: мека
  • ISBN: 978 619 186 020 3

Описание

„Мама Леоне“ е естраден хит от 70-те. И най-личната и драматичната от над 40-те книги на “хърватския босненец” Миленко Йергович („Сараевско Марлборо“, „Буик Ривера“). Първият цикъл от разкази в нея, „Когато се родих, в коридора на родилното залая куче“, здраво сшива с тънката нишка на детския поглед десетки съдби, цял свят от отношения, радости и разочарования. В една страна, където в течение на само век бушуват няколко войни и подредбата на нещата и начините на общуване минават през какви ли не, понякога кошмарни преображения; в една страна, която скоро вече дори няма да е една, момчето Миленко лови раци на плажа, яде бисквити от съчувствие, строи двореца на царица Забравка, размишлява над смъртта… Героите на втория цикъл, „В този ден завърши историята на едно детство“, са ощетените от тежкия разпад на Югославия: останалите и заминалите (“хора, които правят всичко на чужд език”), завърналите се по въздуха или в спомените. “Малко умирам от тъга, а малко от смях” е един от най-точните отзиви за първата половина на „Мама Леоне“, намерен във форум онлайн. “Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да поемат”, фраза, приписвана на Чърчил, идеално обобщава втората половина. С предговор от автора за българските читатели: “Краткият разказ, жанр от купето на влака”.
* * *
Литературата може да бъде някакъв вид спокойна журналистика. Или урок по история без свръхдоза от дати. Или дори психоаналитичен сеанс на всеослушание. Миленко Йергович успява да съчетае всичко това в книгите си.
El País
Борхес пише: “Оригиналът е неверен спрямо превода.” Със сходна маневра „Мама Леоне“ избягва автентичността в полза на парадокса. Като исторически документ, като художествена книга и дори като превод „Мама Леоне“ озадачава ума на читателя, принуждава го сам да се ориентира сред подвеждащото в литературата и езика. Тези разкази са обвеяни от неизразимото, героите им са парализирани от спомена, загубата и угризението… поетични фрагменти, отчупени от мрамора на един по-голям наратив…
Denver Quarterly
„Мама Леоне“ е книга за загубата, както и за безнадеждния и красив опит загубеното да бъде възстановено… Йергович избягва всяка помпозност, като троши детството на героя си на цветни чирепи, всеки от които носи мъничко отражение от своя източник.
Three Percent
Комплексен текст на много нива, който отлично показва защо Йергович е сред най-превежданите европейски автори…
World Literature Today
Миленко Йергович умее да сътвори истинско чудо от литературата и емоциите. И колкото и да четем неговите разкази, всеки път ще затаяваме дъх пред тайнствения миг, когато то се разкрива пред нас.
Jutarnji list
Неподражаем урок за това, как може да се говори за Големите неща, без те ни най-малко да прозвучат изтъркано… „Мама Леоне“ не е захаросан разказ за “доброто старо време”, лично и колективно, а минорна реконструкция на един несъвършен, но неповторим, свиден и роден Изгубен свят.
Vreme
За всеобщо смайване Йергович умее да експериментира с концепцията за добротата (не само с начина, по който подрежда думите върху печатната страница). Не е обсебен нито от самия себе си, нито от идеята за формализиране на езика, а умее да очарова читателя с безукорното майсторство на класическите разказвачи. У него все още звучи традицията на изречените на глас, не просто написани изречения. Авторът може да е “невидим“ по стария начин, скрит зад третото лице единствено число, но ситуациите са безпощадно съвременни.
Zarez

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Мама Леоне – Миленко Йергович”