buk.bg@gmail.com

Неприятният татарин – Людмил Станев

9.00 лв.

  • издателство: Жанет45
  • редактор: Жени Божилова
  • оформление: Христо Гочев
  • рисунки: Кольо Карамфилов
  • година: 2016
  • страници: 100
  • корица: мека
  • ISBN: 9786191861941

Описание

Прецизно композираните текстове в „Неприятният татарин“ прехвърлят мостове и към първата книга на автора, и към неговите книги „Няма такава книга“. които още ги няма. Смехът, тъгата и страхът дават човешка топлина на тези мостове, минаващи над студената пустош и самота, както в преследването на изгубения смисъл, така и в отстояване на смисъла в играта на живот.
За автора и неговия художник Кальо Карамфилов е важно веруюто, че когато играта обърне гръб на заиграването, а подиграването стане надиграване, се получава хубава книга – като „Неприятният татарин“: неприятна за едни и интелектуално опасна за същите, а за „знайните и незнайни измислячи“ – малка настолна книжица.
Младен Влашки 
От книгата „Неприятният татарин“
УПРАЖНЕНИЯ ПО СТИЛ ВЪРХУ „ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ“
Братя Грим
Злата мащеха убедила бащата да изостави Хензел и Гретел в гората. Там те останали сами, изгубили се и когато слънцето се скри- ло, видели къщичката на баба Яга…
По Уди Алън
Исак загубил жена си и след като говорил с психоаналитика си, се оженил за Мириам, но тя не искала да приеме двете му деца от първия брак. Тогава Исак решил да ги остави в Европа. Тя не е толкова далеч, но ако мислим за нея като културно натрупване, е далеч почти колкото къщичката на Баба Яга. Хензел и Гретел попаднали в Европа, което не е кой знае колко страшно, ако не се брои фактът, че били с вълнени кoстюмчета през август и седели на върха на Нотър Дам дьо Пари. Единственото, което имали в ръцете си, били две колби с напълно безполезна течност. В магазина за карти продавачката неправилно разбрала, че искат колби на
Париж, а не карти на същия. Колкото до екстравагантната старица с метлата, тя отдавна била в музея на мадам Тюсо, а от него, както знаете, никой не може да излети. „Две деца ще се загубят, две деца ще се намерят“ – казал Калиостро. И това пророчество се сбъднало. Бедата на Хензел и Гретел е, че те били от първата категория. За Баба Яга изобщо няма да говорим, защото тя е обект на изследва- нията по средновековен романтизъм.
По Реймънд Чандлър
Втората жена на човека била сервитьорка, чието лице много напомняло стара ученическа чанта. Първата преди четири години излязла от къщи по пантофи да си купи цигари от будката на ъгъла и сега живее в Сан Бърнардино. Та втората убедила скапания си съпруг да изостави децата. След като ги оставил в гората, той изпил чаша от любимия си бърбън, но угризенията му били толкова големи, че бърбъните станали шест. А когато децата влезли в къщичката на Голямата Яга, със силен юмручен удар тя ги проснала в състоянието, в което хората обикновено спят. Чевръсто запалила пещта, но както се досещате, не за да им готви обяд, защото обядът били те самите. Хензел бавно извадил колта си и направил в тялото на Голямата Яга дупка, през която спокойно би могъл да мине охранен дакел.
По Стивън Кинг

Допълнителна информация

Тегло 0.200 кг
Размери 12 × 19 × 0.8 см

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Неприятният татарин – Людмил Станев”