buk.bg@gmail.com

Отсам Рая

Франсис Скот Фицджералд

23.00 лв.

Описание

Само за три дни аз се ожених, а печатниците размножиха „Отсам рая“, както киното размножава статисти.

Така Франсис Скот Фицджералд описва в есето си „Ранният успех“ своето устремно излитане в голямата американска литература.

„Отсам рая“ е първият публикуван роман на Фицджералд. Излиза от печат през 1920 г., когато Франсис Скот е едва двадесет и четири годишен. Това е честен и откровен, романтичен и тъжен, ироничен и саркастичен разказ на един млад човек за духовния свят на онова поколение в САЩ, наречено малко по-късно „изгубеното поколение“.

Хроника на една младост във възхода на модерните времена, която търси себе си и копнее за живот, изпълнен със смисъл, въображение и красота, но трагически осъзнава, че Раят има и друга, отсамна страна. Амбициозната, разножанрова, еклектична и епизодична форма на „Отсам рая“ страда от редица литературни грехове – казва
Едмънд Уилсън, авторитетен критик и приятел на Фицджералд, – но най-големият грях на този роман е, че не умира.

Допълнителна информация

Тегло 0.400 кг
Размери 13 × 20 × 3 см

Автор

Ф. Скот Фицджералд е роден през 1896 г. в Минесота, САЩ. Започва да пише още като ученик. През 1913 г. Фицджералд постъпва в Принстънския университет, но през 1917 г. е изключен заради отсъствия и влиза в армията на САЩ. През 1919 г. Фицджералд работи за кратко в рекламна агенция в Ню Йорк. По това време е публикуван разказът му „Наивници“. За него той получава тридесет долара и с тези пари си купува чифт бели панталони. През 1920 г. се появява първият му роман „Отсам рая“ и веднага става бестселър.

През 1924г.  Фицджералд заминава да живее в Европа. През 1925 г. е публикуван шедьовърът „Великият Гетсби“, който получава отлични рецензии, но продажбите му са по-лоши от очакваното. Фицджералд постепенно започва да залита към алкохолизма. През 1926 г. „Великият Гетсби“ е поставен на театралната сцена в Ню Йорк. Същата година излиза и първата филмова версия на книгата.

Фицджералд се връща в САЩ през 1937 г. и се установява в Холивуд. Той работи над различни филмови сценарии, но завършва само един, „Трима другари“ (1938), преди да бъде уволнен заради непродуктивност. Сценарият е базиран върху едноименния роман на Ерих Мария Ремарк.

През 1939 г. Фицджералд започва роман за Холивуд,  „Последният магнат“, който не успява да завърши. Умира на 21 декември  1940 г. в Холивуд в апартамента на приятелката си.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Отсам Рая”

Също може да ви хареса…