Патология на неравенството

25.00 лв.

откъс

Описание

Все повече става ясно, че неолибералната политика увеличава неравенството в обществото. Даваме ли си сметка до какво води то? Книгата на Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет дава съвсем конкретни отговори, които се основават на статистически данни за най-развитите държави в света. От нея ще научите факти, за чието съществуване никога не сте подозирали. Като например:

– Прекаленото неравенство променя хормоналния баланс на децата в училище и като следствие те са много по-склонни към насилие;

– В обществата с най-изявено неравенство не­желаната младежка бременност е най-често сре­щана;

– По-голямото неравенство намалява социалната мобилност, а вероятността да попаднете в затвора е по-висока;

„Патология на неравенството ще ви помогне да разберете най-острите проблеми на днешна България, да откриете невидимите връзки между икономическата политика, психическото здраве на нацията и щастието на всеки от нас.“
Валери Найденов

Ричард Джералд Уилкинсън (роден през 1943 г.) е британски социален епидемиолог, писател и адвокат. Той е професор по социална епидемиология в университета в Нотингам. Той е и почетен професор по епидемиология и обществено здраве към университетския колеж в Лондон и гост-професор в университета в Йорк. През 2009 г. Ричард съумява да основе The Equality Trust – организация, която работи за подобряване на качеството на живот в Обединеното кралство чрез намаляване на икономическото неравенство. Ричард получава наградата „Силвър Роуз“ за 2013 г. за огромния му принос към защитата на равенството и мемориалния медал „Чарлз Кели“ през 2014 г. от Ирландското дружество за борба с рака.

Той е най-известен с книгата си в съавтоство с Кейт Пикет, публикувана за пръв път през 2009 г., в която се твърди, че обществата с по-равно разпределение на доходите имат по-добро здраве, по-малко социални проблеми като насилие, злоупотреба с наркотици, раждане от тийнейджъри и др. и са по-сплотени от тези, в които разликата между богатите и бедните е по-голяма.

Кейт Пикет (родена през 1965 г.) е британски епидемиолог, професор по епидемиология в катедрата по здравни науки в университета в Йорк и лектор в Националния институт за здравни научни кариери.

Тя е съавтор на книгата „Патология на неравенството“ (заедно с Ричард Г. Уилкинсън). Кейт е носител на наградата „Сребърна роза“ за защита на равенството и Мемориалния медал „Чарлз Кели“ през 2014 г. от Ирландското дружество за борба с рака.

Пикет е комисар в Комисия по справедливост в Йорк и комисар в Комисия за определяне на заплати. Работи в Научния съвет за несправедливост, Научния съвет по прогресивна икономика и е член на работната група за изследване на човешкия капитал на Института за ново икономическо мислене. Тя е в Управителния комитет на Алианса за устойчиво развитие и просперитет – The Equality Trust.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Патология на неравенството“

Също може да ви хареса…