Повести на Белкин. Дама пика. Капитанската дъщеря

18.00 лв.

откъс

  • автор: Александър С. Пушкин
  • издателство: Колибри
  • превод: Симеон Владимиров, Атанас Далчев, Константин Константинов
  • година: 2017
  • страници: 288
  • корица: твърда
  • ISBN: 9786190200901

Описание

откъс

Книгата включва най-популярните белетристични произведения на A. С. Пушкин (1799–1837), създадени през зрелия и преломен творчески период на писателя: първата му завършена прозаична творба „Повести на покойния Иван Петрович Белкин“, мистериозната и новаторска за времето си повест „Дама пика“ и последната – романа „Капитанската дъщеря“.

Обръщането на Пушкин към прозата е дълбоко обмислено решение, предшествано от сериозни размисли за природата на словесното изкуство и от осъзнаването на изключително сериозната задача, стояща пред руската литература – обновяване на белетристичния жанр и на литературния език.

„Точност и краткост – ето първите достойнства на прозата. Тя се нуждае от идеи и смисъл – без тях блестящият изказ не е нужен на никого.“
А. С. Пушкин

„Прозата на Пушкин е ясна, светла, съвършена и загадъчна. Затова, за да прочетеш и разбереш Пушкин, да разгадаеш неговата загадка – трябва да имаш талант.”
С. А. Есенин

Александър Сергеевич Пушкин е руски поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XIX век. Той не само подкрепя някои от идеите на декабристите, но и засяга основните социални проблеми на своето време. Още приживе Пушкин си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език.

Допълнителна информация

Тегло 0.350 kg
Размери 13 × 21 × 2 cm

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Повести на Белкин. Дама пика. Капитанската дъщеря“

Също може да ви хареса…