buk.bgstore@gmail.com

Прекрасният нов свят – Олдъс Хъксли

16.00 лв.

  • издателство: Фама
  • година: 2011
  • страници: 272
  • корица: мека
  • ISBN: 9789545974014

Изчерпан

Описание

Годината е 632-а по новото летоброене на Световната държава ­ едно високотехнологично и автоматизирано общество, идеално подреден по предварителна схема рай, където човешките същества се създават в лабораторни условия и същността им се обуславя от химическата обработка на зародишите: от каста алфа ­ с относителна индивидуалност, до каста епсилон ­ множество съвършено еднакви близнаци, предназначени да извършват неблагодарни механични дейности. В този „прекрасен нов свят“ щастието е задължително и постижимо чрез задължително раздаване и приемане на наркотични вещества, семейството е непозната категория и срамен спомен от далечното минало, а свобода, Бог и добро са забравени понятия.
Но далеч от тази висша цивилизация все още съществува Резерватът ­ където се живее, обича и вярва постарому. И когато Бърнард Маркс и Ленина Краун ­ имената разбира се не са случайни ­ го посещават и довеждат оттам Дивака, настъпва неизбежният трагичен сблъсък между естествения човек и бездушното и стерилно общество.

„Прекрасният нов свят“ е жестока, остроумна и разтърсваща творба, гениална в прозрението за ужасите на възможното антиутопия, сравнима единствено с Оруеловия роман „1984“, който предшества във времето и на който не отстъпва по мощ. Олдъс Хъксли (1894 – 1963) е британски писател, поет, есеист и драматург, автор на повече от 50 книги. „Прекрасният нов свят“ е най-прочутата му творба. Според всички авторитетни класации на читатели, критици и издадели „Прекрасният нов свят“ е сред десетте най-добри англоезични романи.

„Прекрасният нов свят“ е една от най-възхитителните и стряскащи книги, писани някога. Тя ни показва лъжливите символи на всеки режим, изповядващ всеобщото щастие.
Дейвид Пиърс
Книга, която трябва да се препрочита и преосмисля отново и отново.
Лос Анджелис Таймс
Може би нашият свят е адът на някоя друга планета.
Олдъс Хъксли

Допълнителна информация

Тегло 0.330 кг
Размери 14 × 21 × 2.4 см

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Прекрасният нов свят – Олдъс Хъксли”