buk.bgstore@gmail.com

Приключенията на Пинокио – Карло Колоди

7.80 лв.

  • издателство: Дамян Яков
  • година: 2002
  • страници: 280
  • корица: мека
  • ISBN: 954-527-201-5

Описание

Дърводелецът Джепето толкова много иска да има син, че си издялква от дърво малка кукла. Но куклата оживява и започва да прави бели, а Джепето попада в затвора. Пинокио остава сам. След като получава строго предупреждение от феята със сини коси, Пинокио тръгва да търси баща си и по пътя среща всевъзможни изкушения и чудаци.

Карло Колоди (роден на 24 ноември 1826 г. във Флоренция, Италия, починал на 26 октомври 1890 г.), с рождено име Карло Лоренцини, е един от най-обичаните автори от децата по света. Той посвещава без остатък своя живот на Италия. Сражава се като войник и журналист за нейното освобождение и обединение. От 1881 г. до 1883 г. публикува на отделни глави в един седмичен вестник за деца най-хубавия си роман – „Приключенията на Пинокио”.
Авторът не замисля творбата си като роман за деца. Първоначално краят e алегоричен и разказът за човечето, направено от дърво, не завършва щастливо („Имало едно време едно парче дърво. То не било някакво специално дърво, а обикновена голяма цепеница, каквито през зимата слагат в печките и камините, за да затоплят стаите…“)… Пинокио умира мъчително, заради многото грешки, които е направил. Но по молба на редактора, Колоди добавя главите от 16 до 36, в които Синята фея превръща дървеното човече в истинско момче. Така първоначалната идея на автора се променя и в крайна сметка „Пинокио“ става роман за деца. Самата творба е изпълнена с множество алегории и има образователен характер – носът на Пинокио пораства с всяка негова лъжа… След много перипетии, когато помъдрява и се научава да се грижи за другите, Пинокио се превръща в човешко същество.
Сред най-известните „портретисти“ на Пинокио са илюстраторите Роберто Иноченти и Марайа (с рисунките на последния е българското издание на книжката от 70-те години на 20 век). Други негови популярни преображения могат да се видят в киното – в едноименните филми на Дисни и на Роберто Бенини.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Приключенията на Пинокио – Карло Колоди”