buk.bgstore@gmail.com

Провалът на човека и други произведения – Дадзай Осаму

13.00 лв.

издателство: Алтера

година: 2011

страници: 324

корица: мека

ISBN: 9789549757682

Изчерпан

Описание

Романът „Провалът на човека“ и разказите, които са поместени в това издание, говорят с искрен глас, който е като бездна. Йодзо, главният герой, разказва живота си безкомпромисно и без извинения. От лъжите в детството, възникнали като ответ към едно неразбираемо семейство и неговите неразбираеми порядки, през възползването от жените в едно общество, където е обречен на любов, до пренебрегването на собствените интереси в полза на безличното съществуване на някой, който няма значение, пътят на повествованието води героя бавно към неговия провал в опита да бъде човек, провал, който парадоксално е твърде човешки.

Останалите разкази срещат читателя с безпомощността и силата на жени, разкъсвани между любовта и желанието да отстояват себе си; запознават го с могъщия дух на приятелството; изправят го пред всекидневните и точно затова разтърсващи рани и неразбиране в едно младо семейство; за да му представят най-сетне прозрението за дълбоко безсмислие, дошло с края на войната.

Дадзай Осаму (1909-1948) е сред най-ярките и представителни творци на модерната японска литература. Ироничният разрушителен стил на неговите произведения е причина да бъде причисляван към декадентското течение от периода непосредствено след Втората световна война. Тъжният и фин смях, смелият страх, крушението, безцелният мрак на едно безсмислено всекидневие, но също необяснимата любов и изненадващата човечност са белязали така езика му и неговите герои, че те неизменно биха се докоснали до всеки, който някога е стоял с отворени очи в тъмнината.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Провалът на човека и други произведения – Дадзай Осаму”