buk.bgstore@gmail.com

Седем и половина урока за мозъка

Лиза Фелдман Барет

17.90 лв.

Описание

В традициите на Астрофизика за заети хора и „Седем кратки урока по физика“ Лиза Барет по забавен и достъпен начин ни обяснява какво е мозъкът. В седем кратки глави (и една още по-кратка история на еволюцията на мозъка) тя ни представя забележителните постижения на съвременната невронаука. Ще научите как е възникнал мозъкът, как е структуриран и как отделните човешки мозъци си сътрудничат, за да изградят нашите възприятия.

Ще разберете защо трябва веднъж завинаги да загърбите популярни митове като идеята за рептилния мозък и прословутата битка между разум и емоции, а дори и между природата и средата. Тази книга несъмнено ще заинтригува както обикновените читатели, така и опитните в науката, защото е пълна с изненади, хумор и важни изводи за човешката природа.

Допълнителна информация

Тегло 0.200 кг
Размери 13 × 20 × 1 см

Автор

Лиза Фелдман Барет е изтъкнат професор по психология в Североизточния университет в Бостън. Революционните ѝ изследвания в областта на психологията и неврологията я превръщат в един от най-често цитираните учени в света.

Д-р Барет е публикувала над 260 рецензирани научни статии в авторитетни издания като „Science“, „Nature Neuroscience“ и в други водещи списания по психология и когнитивна невронаука. Освен строго научни трудове тя пише и научнопопулярни публикации в периодични издания като „The New York Times“, „The Guardian“, „Scientific American“, „Nautilus“, „Cosmopolitan“, списание „Time“ и др. Популярната ѝ лекция на ежегодната конференция TED (Technology Entertainment and Design) е гледана над 6,5 милиона пъти.

откъс

Седем и половина урока за мозъка – Лиза Фелдман Барет Половин урок

Вашият мозък не мисли

Някога Земята била управлявана от същества без мозък. Това не е политическо изказване, а изцяло биологично. Едно от тези същества е ланцетникът1 . Ако го видите, вероятно ще решите, че е малко червейче, докато не забележите подобните на хриле прорези от двете страни на тялото му. Тези същества са обитавали океаните преди около 550 милиона години и са водили простичък живот. Придвижвали са се във водата благодарение на напълно базов механизъм. Имали са и изключително елементарен начин на хранене: вкопавали са се в морското дъно, подобно на трева, и са поглъщали всички дребни същества, които случайно попадали в устата им. Вкусът и мирисът не са били от значение, тъй като ланцетниците нямат сетива като нашите. Те нямат и очи, а само няколко клетки, които регистрират промените в светлината. Също така не чуват. Оскъдната им нервна система се състои от малко струпване на клетки, което не е точно мозък2 . Може да се каже, че ланцетниците са стомахчета, прикрепени към клечка…още

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Седем и половина урока за мозъка”

Също може да ви хареса…