buk.bg@gmail.com

Слугинята

22.00 лв.

Описание

Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка ѝ вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател.

Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят.

Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа.

Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани…

Автор

Катрин Стокет е родена и израства в Джаксън, Мисисипи. След като завършва Университета на Алабама със специалност Английска литература и творческо писане, тя се премества в Ню Йорк, където се занимава с издаване и маркетинг на списания в продължение.

„Слугинята” е дебютният ѝ роман. В редица интервюта авторката споделя, че е писала книгата в продължение на пет години. За нещастие ръкописът е бил отхвърлен от над 50 литературни агенти, преди да намери свой издател. В последствие се оказва, че романът оглавява класацията на Ню Йорк Таймс седмици наред за най-продавана книга в Америка за 2009 г., а тиражът ѝ до момента надвишава 11 милиона копия.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Слугинята”