buk.bgstore@gmail.com

Стихотворения – Петко Славейков

4.00 лв.

издателство: Дамян Яков

година: 2005

страници: 88

корица: мека

ISBN: 9545272988

Описание

Петко Славейков е истински пример за модерен енциклопедист. Той оставя в историята на литературата ни десетки книги, автор е на едни от най-известните български лирични стихове като “Не пей ми се” и “Жестокостта ми се сломи”. Наред с това той обогатява и дооформя българския език, като превежда на български специфична и терминологична лексика. Големият български просветител издава първият български хумористичен вестник “Гайда” и първото детско списание “Пчелица”. Благодарение на него България получава своята църковна независимост. Той е един от най-активните български политици и след Освобождението, голяма част от неговите идеи залягат в първата българска конституция. Роден е на 17 ноември 1827 г. в Търново.  Следва обучение при учители от най-висока класа в Търново, Дряново, Трявна, Преображенския манастир. На 16 години е учител в родния си град.
През 1849 г. Славейков успява да се установи в Трявна и да започне работа като учител. Три години по-късно издава и първите си книги – “Смесена китка”, “Песнопойка” и “Басненик”. През следващите години учителства в Търново, Трявна и Търговище и редактира завидно голям брой вестници. Сред тях е първият български сатиричен вестник “Гайда”, революционният вестник “Македония”, женското списание “Ружица”, първото детско списание “Пчелица”, “Читалище”, “Костурка” и др. Успоредно с това не спира да се занимава с литература – превежда и пише. Това е най-плодовитият му период. Създава над 60 книги, завършва и превода на Библията.
През 1864 г. Славейков се заселва в Цариград и си поставя една основна цел – да постигне автономия на Българската църква. На страниците на в. “Македония” Славейков поддържа народа си и противостои на Гръцката патриаршия и на турската власт. Поради тази причина изданието е спирано четири пъти, а през 1872 г. е окончателно забранено, а Славейков е вкаран в затвора. Оттам той излиза тотално разорен и принуден за пореден път да започне отначало.
По време на Руско-турската война поетът превежда руснаците през проходите на Стара планина и заедно с генерал Скобелев участва в паметните събития в Сан Стефано. В освободена България Петко Славейков е избран за един от учредителите на Търновската конституция. Председателства Народното събрание през 1880 г., в правителството на Петко Каравелов е министър на просветата и на вътрешните работи. Старият политик взима участие и в Съединението през 1885 г. и в последвалата го Сръбско-българска война. И в новите времена продължава да издава вестници: “Целокупна България”, “Независимост”, “Търновска конституция” и др. В последните години от живота си той издава първата част на своя сборник със 17 000 пословици, който и днес е най-пълният сборник с народни мъдрости.
Поетът умира в София на 1 юли 1895 г.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Стихотворения – Петко Славейков”