buk.bgstore@gmail.com

Сърцето на будисткото учение

Тик Нят Хан

19.90 лв.23.90 лв.

Описание

Запознайте се с ученията, съставящи ядрото на будизма, за да се уверите сами, че поученията на Буда и днес са толкова актуални, колкото са били преди хилядолетия. В крайна сметка човешката ни същност не се е променила – продължаваме да се опитваме да проумеем света и мястото си в него.

Поетично и ясно Тик Нят Хан ни предава утешителната мъдрост за природата на страданието и неговата роля за придобиване на любов, радост и състрадание – трите качества на просветлението. Разяснявайки основните учения за Четирите благородни истини, Благородния осморен път, Трите врати на освобождението, Трите печата на Дхарма и Седемте условия за пробуждане, книгата е мъдро ръководство както за начинаещите, така и за посветените в будистката философия.

Допълнителна информация

Тегло Няма
Размери Няма
корица

мека, твърда

Автор

Тик Нят Хан (1926–2022) е виетнамски дзен будист, монах, учител, писател, поет и пацифист. Дълго време живее в изгнание, като му е разрешено да направи първото си завръщане в родния Виетнам едва през 2005 г. Пребивава в медитационния център Плъм Вилидж в Южна Франция и пътува по света, за да провежда събори и да изнася речи. Автор е на над 100 книги, от които над 40 пише на английски. Нят Хан е активен участник в пацифисткото движение, като работи за намирането на ненасилствени решения на различни конфликти.

откъс

Сърцето на будисткото учение – Тик Нят Хан Първа глава.
Пристъпвайки в сърцето на Буда

Буда не е бил бог. Бил е човешко същество като вас и мен и е страдал също както ние страдаме. Ако застанем пред Буда с открито сърце, той ще ни погледне с преизпълнени със състрадание очи и ще ни каже: „Тъй като в сърцето ти има страдание, възможно е да влезеш в моето сърце.“ Мирянинът Вималакирти е казал: „Тъй като светът е болен, болен съм и аз. Тъй като хората страдат, трябва да страдам и аз.“ Буда твърдял същото. Не мислете, че не можете да общувате с Буда, защото сте нещастни, защото има болка в сърцето ви. Напротив, тъкмо болката в сърцето ви прави общуването с него възможно. Нашето страдание ни осигурява достъп до сърцето на Буда, то също осигурява на Буда достъп до нашето сърце. В продължение на четирийсет и пет години Буда повтарял: „В моето учение става въпрос единствено за страданието и за трансформирането на страданието.“ Когато признаем и приемем собственото си страдание, Буда – имам предвид онзи Буда, който живее във всеки от нас – ще се взре в него, ще открие причината му и ще ни посъветва какви действия да предприемем, за да го трансформираме в умиротвореност, радост и свобода. Страданието било средството, което Буда използвал, за да освободи себе си, но то може да стане и вашето средство за постигане на свободата…още

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Сърцето на будисткото учение”

Също може да ви хареса…