buk.bgstore@gmail.com

Тартюф – Жан-Батист Молиер

5.00 лв.

издателство: Дамян Яков

година: 2007

страници: 176

корица: мека

ISBN: 978-954-527-364-3

Описание

Жан-Батист Поклен дьо Молиер (Jean-Baptiste Poquelin de Molière) е френски драматург, режисьор и актьор, един от майсторите на комичната сатира.

Роден е на 15 януари 1622 г. в Париж.Първороден син в заможно буржоазно семейство.Баща му бил придворен тапицер-декоратор,като се занимавал и с лихварство.Бил прочут със скъперничеството си и до голяма степен негови черти е имал пред вид писателят,когато след време в комедиите си изобразява скъперници и лихвари.

Завършва Клермонския колеж (1640 г.) и заминава за Орлеан, за да следва право.

Напуска училище след 2 години и основава с група млади хора,любители на сцената,свой театър,който нарича „Блестящият театър“. Става директор на трупа,но след двегодишни усилия театърът приключва с дългове , за които Молиер за известно време е в затвора. По това време заменя фамилията си Поклен с Молиер . Молиер не се отчайва и с няколко от останалите артисти постъпва като актьор в един пътуващ провинциален театър и 13 години /1645-1658/ пътува из Франция.През 1650 г. става директор на пътуващият театър.Постепенно Молиеровият театър се утвърждава,славата му се разнася из цяла Франция.През 1658 г. неговият театър се установява в Париж, където трупата му играе в театър “Пти Бурбон”, а от 1661 г. – в театър “Пале роял”.

Първите му произведения са писани под силното влияние на италианската комедия. След като Луи XIV се възкачва на престола, Молиер е осигурен с 2000 ливри годишна заплата, а комедиите му намират добър прием в Париж. Молиер умира на сцената , на 51 години, в разцвета на творческата си зрелост.На 17 февруари 1673 г. при представяне на последната му комедия „Мнимият болен“, в която играел ролята на Арган, той се почувствал зле. С огромно усилие на волята изиграл гениано ролята си, но след спускане на завесата силите му го напуснали.Бил пренесен в къщи,където получил кръвоизлив и след няколко часа умрял.Католическото духовенство , което Молиер така силно ненавиждал и така талантливо осмивал,отказва да даде разрешение за погребението му.Съпругата на Молиер Арманда потърсила съдействието на краля.Той разрешил погребението да стане без тържества.Заравят го вечерта зад гробищната стена, където погребвали самоубийците и некръстените деца.Подир ковчега на великият писател вървели много негови почитатели, между тях Лафонтен, Боало, колегите му от театъра и много други, които разсмивал в театъра.След Великата френска революция властта изразява почита си към Молиер, като останките му са пренесени в гробищата на един манастир, а през 1817 г. тържествено са пренесени в парижкото гробище Пер Лашез.

Като писател засяга всички видове комедии:
фарс (комедия на интригата):
“Сангреал” (1660 г.),
“По неволя доктор” (1666 г.),
“Мнимият болен”;
комедии на нравите:
“Училище за мъже” (1661 г.),
“Училище за жени” (1662 г.),
“Буржоата благородник” (1670 г.),
“Смешните фантазьорки” и др.;
комедии на характера:
“Мизантроп” (1666 г.),
“Тартюф” (1664 г.),
“Дон Жуан” (1665 г.),
“Скъперникът” (1668 г.) и др.

Умира на 17 февруари 1673 г. играейки в своя пиеса. Никой не разбира, защото публиката мисли, че това е част от спектакъла.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Тартюф – Жан-Батист Молиер”