Фермата на животните

11.00 лв.

  • автор: Джордж Оруел
  • издателство: Фама
  • година: 2013
  • страници: 110
  • корица: мека
  • ISBN: 9789545974762

Описание

Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители.
А после животинската революция следва хода на всички революции ­ към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална прослойка, за която не важат общоприетите закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира… Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.
Написана през 1944-а, сатиричната антиутопия „Фермата на животните“ е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпква личната свобода. Днес тя е издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона.

 

„Фермата на животните“ е мъдра, състрадателна, безпощадна и просветителна басня за нашето време.
„Ню Йорк Таймс“

 

„Фермата на животните“ е съвършено първозначна книга, сравнима с написаното от Волтер и Суифт.
Едмънд Уилсън

 

Джорж Оруел разобличава тоталитаризма във всичките му форми и вътрешни съучастия.
Франсоа Брюн

Допълнителна информация

Тегло 0.160 kg
Размери 14.5 × 21 × 1 cm

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Фермата на животните“

Също може да ви хареса…