buk.bg@gmail.com

Физика на тъгата, Георги Господинов

20.00 лв.

  • издателство: Жанет45
  • година: 2011
  • седмо издание
  • страници: 344
  • корица: мека
  • ISBN: 978 619 186 050 0

Описание

„Физика на тъгата“ – новият роман на Георги Господинов

Книгата е отличена с Национална награда „Христо Г. Данов“ (2012), наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, раздел „Литература“ (2012), награда „Цветето на Хеликон” за най-продавана българска книга (2013), Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“ (2013).

„Физика на тъгата” е финалист на четири европейски награди:

Premio Strega Europeo, Gregor von Rezzori, Haus der Kulturen der Welt Preis, Brücke Berlin Preis.

Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в
края на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре.
Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите,
заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои.
Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и
настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

Един от най-важните европейски писатели днес.

Много малко са романите, които изглеждат наистина оригинални за опитния читател: „Физика на тъгата“ е една от тези редки книги.

— Алберто Мангел

Тази книга е лудост. Тя е неимоверна и нервна, сантиментална, съзерцаваща, страшно смешна, разтърсваща, колкото философска, толкова и поетична, микроскопска и грандиозна. Накратко: страхотна.

Berliner Zeitung

С „Физика на тъгата“ Господинов изстрелва не само българската литература, а и себе си в първа лига на европейските автори… Издига се над низините на романовата комерсия и конвенция, спасявайки не само себе си, но и литературата, а с нея и целия свят.

Neue Zürcher Zeitung

Този роман е литературен ускорител на частици, голям колайдер, в който се смесват живописни миниатюри и списъци… Великолепен разказвач.

Süddeutsche Zeitung

Една задължителна книга за остатъка от живота ни…

Kleine Zeitung

 

Ако „Естествен роман“ беше „машина за истории“ (Le Courrier), то във „Физика на тъгата“ машината е пусната на пълни обороти.

В есента на светa

На какво прилича този роман? Първо ми заприлича на Видрица, после на торбата на един китайски поет, който там си събирал стиховете… Такова е първото впечатление, докато четеш книгата, докато навлизаш в лабиринтите й, докато се оглеждаш за Минотавъра, за изоставеното момче, или инстинктивно първо, а после целенасочено следваш нишката, оставяш се на асоциацията, търсиш своите опорни точки, защо не себе си…

Силвия Чолева за романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“, Blister magazine 

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата” предизвика истински фурор – първият му тираж е изчерпан веднага след пускането му.

Разговор с Георги Господинов гледайте на интернет страницата на  bTV.

“Метафизика на тъгата” – статията на Георги Каприев можете да прочетете във в. Култура – Брой 43 (2661), 16 декември 2011.

„Физика на тъгата”, с облачета на корицата, минотаври по страниците и неподражаемия стил на Георги Господинов. Много, много истории. Небцето ти трепери от удоволствие.

Денислав Стойчев, ЯмболСвят

Георги Господинов: Светът е в своята есен. Интервюто на Светослав Тодоров публикувано във в. Дневник (тема Култура), можете да прочете тук.

„Физика на тъгата” увлича, трепти, стопля, т.е предизвиква силно кинетично раздвижване на частиците прах, от които сме направени. Роман, който се обръща и те поглежда в лицето. И разбираш, че те е прочел.

Прочетете го.

Юлия Роне, АЗ ЧЕТА

Най-хубавото, което може да се случи на една книга, е това – читателите да я припознаят като своя. И абсолютно непознати хора да ти пишат, че от няколко дни живеят с твоята книга. Нямаме право да се оплакваме от липсата на читател, той е тук и чака. Да си призная, че и аз съм бил скептичен към него, но читателят е моето лично коледно чудо тази година…“

Георги Господинов за mediapool.bg, Полина Паунова, 29 дек 2011

 

От една постапокалиптичка

До:

Г. Г.
Минотавъра
Бога на мравките
емпата
брат му
баща му
дядо му
изоставените деца
изядените деца
(може и на Ален Делон да му е интересно)

2 юли, 2012 от Жасмина Тачева, Public republic

Георги Господинов (1968) е автор на книги с поезия, проза, пиеси, трагикомикс и др. Неговият „Естествен роман“ е публикуван на 19 езика, сред които английски, немски, френски, испански. Получава отзиви в Ню Йоркър, Гардиан, Таймс, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Книгата му с разкази „И други истории“ е преведена на 8 езика, американското й издание е в номинациите на най-голямата международна награда в жанра „Франк О’Конър“. Участва в антологията Best European Fiction 2010, публикувана в САЩ.
Световните медии за „Естествен роман“:

Ироник на отчаянието…
(Neue Zürcher Zeitung)

Нежен и безмилостен… невлизащ в никакви категории.
(Page, Paris)

Изненадващо въздействащ, пълен с хумор и меланхолия…
(Times)

Земен и интелектуален едновременно.

(The Guardian)

Удивителна плътност! Десет пъти над онова, което правят повечето немски
автори.

(Norddeutscher Rundfunk)

Това, което Фернандо Песоа създава със своята „Книга на безпокойството“ – литературен паметник на португалското саудаде, – Георги Господинов прави за България със своята страхотна „Физика на тъгата“.

Thomas Fitzel, WDR 3

http://cultura.spisanie.to

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Физика на тъгата, Георги Господинов”