Физика на тъгата

16.00 лв.19.00 лв.

  • автор: Георги Господинов
  • издателство: Жанет45
  • оформление: Яна Левиева
  • илюстрация корица: Теодор Ушев
  • редактор: Биляна Курташева
  • година: 2019, осмо издание
  • страници: 344
Изчистване

Описание

Романът „Физика на тъгата“ от Георги Господинов излиза с нова корица, дело на Теодор Ушев. Специалното осмо издание на книгата ще се появи месец преди българската премиерата на анимацията на Ушев, създадена по текста на Господинов.

Близо осем години след публикуването си „Физика на тъгата“ продължава да е една от най-четените и превеждани книги у нас. Издадена на 15 езика по света, носител на наградата „Ян Михалски“ (Швейцария), това е „една задължителна книга за остатъка от живота ни“ (Kleine Zeitung).

Тази есен полското издание на романа е финалист за европейската награда „Ангелус”, която ще се връчи на 19 октомври.

Новата корица на „Физика на тъгата“ е с рисунка от едноименния филм. Това е вторият проект на тандема Ушев – Господинов след късометражната анимация „Сляпата Вайша“, която беше номинирана за „Оскар“ през 2017 г.

27-минутната лента „Физика на тъгата” идва в България след световна премиера в Торонто. Гласовете на баща и син – Доналд и Росиф Съдърланд – разказват историята зад кадър и произнасят ключовата фраза от романа „Аз сме“.

Единствената засега прожекция у нас ще бъде в рамките на „Киномания” на 17 ноември в зала 1 на НДК в присъствието на Георги Господинов и Теодор Ушев.

Георги Господинов (1968) е един от най-превежданите български автори след 1989 г. Автор на стихосбирките: „Лапидариум“ (1992), „Черешата на един народ“ (1996, 1998, 2003), „Писма до Гаустин“ (2003) и „Балади и разпади“ (2007). Съавтор е на две книги-мистификации „Българска христоматия“ (1995) и „Българска антология“ (1998). Книги с негова поезия са преведени на немски, македонски, чешки и португалски.
Романът му „Естествен роман“ (единадесет издания на български) е публикуван на 22 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, датски, чешки… Англоезичното издание (Natural Novel. London: Dalkey Archive Press, Normal, 2005) получава отзиви в „New Yorker“, „New York Times“, „Guardian“, „The Times“. Според  „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” романът е „малък изискан шедьовър”,  а “Le Courrier” (Женева) го нарича “машина за истории”. Сборникът с разкази „И други истории“ (2001) излиза във Франция, САЩ, Чехия, Македония, Австрия, Италия, Полша. Американското издание на книгата е номинирано за най-престижната световна награда в жанра „Франк О’Конър”. Разказ на Господинов е включен в американската антология “Best European Fiction 2010”.

Автор е на изследването „Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на 20 век“ (2005). Съставител е на сборника „Аз живях социализма171 лични истории“ (2006) и съавтор на „Инвентарна книга на социализма“ (2006).
Георги Господинов е автор на пиесата D.J.„, която печели Годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст (2004). Преведена е на руски, френски, немски и английски, поставяна в Австрия и Франция. Най-новата му пиеса Апокалипсисът идва в 6 вечерта” (2010) печели Аскеер за най-добър драматургичен текст. Играе се в МГТ “Зад Канала” с режисьор Маргарита Младенова. Пиесата е избрана за международния театрален фестивал в Манхатън, Ню Йорк – “hotINK at the Lark” и ще има американска реализация през февруари 2014 г. В Балтимор, САЩ.

Пише сценарии за късометражни филми, последният от които „Омлет” (реж. Н. Косева) е отличен от журито на кинофестивала Sundance 2009.
Сред другите проекти на Георги Господинов са издадените от ИК Жанет 45 графичен роман “Вечната муха” (трагикомикс, 2010) в съавторство с Никола Тороманов, събрано издание на пиесите „Апокалипсисът идва в 6 вечерта/DJ“ в комплект с радиопиеси предоставени от БНР(DVD), (2011).

Романът на Георги Господинов Физика на тъгата” (2012) се превърна в литературно събитие. Носител е на:

Националната литературна награда „Христо Г. Данов”, Наградата на читателите за най-продавана книга „Цветето на Хеликон”, на Литературната награда на София и на Наградата „Български роман на годината” връчвана от фонд „13 века България”. Романът вече е публикуван на италиански (Fisica della Malinconia, Voland, 2013) с множество положителни рецензии. Предстои издаването му на английски, немски, сръбски, словенски… Романът е сред най-продаваните книги в България според класациите на основните книжарски вериги.

Георги Господинов пише световен роман, който е и български”, според критика Митко Новков. Роман, който се обръща и те поглежда в лицето. И разбираш, че те е прочел», пише Юлия Роне.

Невидимите кризи” (2013) – новата книга на Георги Господинов с есета и истории – една от най-търсените книги през годината, съвпадна с българските вече видими кризи.

През август 2013  от печат излезе новата му книга с разкази „И всичко стана луна”, заедно с новото издание на книгата „И други истории”.

Италианските литературни сайтове избраха неговата „Физика на тъгата” за една от трите най-важни книги, излезли през годината на полуострова. Романът е в номинациите на наградата Фон Резори. Немските вестници Франкфуртер алгемайне цайтунг, Зюддойче цайтунг, Тагесшпигел определят „Физика на тъгата” като образец за голяма европейска литература, лабиринт, от който не искаш да излезеш. Австрийското радио и телевизия избра романа сред 10-те най-добри книги за март 2014.

 

Допълнителна информация

Тегло Няма
Размери Няма
корица

мека, твърда

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Физика на тъгата“

Също може да ви хареса…