buk.bgstore@gmail.com

Фирмин, Сам Савидж

13.99 лв.

  • издателство: Жанет45
  • година: 2009
  • страници: 216
  • корица: мека
  • ISBN: 978 954 491 551 3

Описание

Роден в мазето на една книжарница и принуден да се бори за храна с по-едрите си и подли братя, плъхът Фирмин започва да поглъща това, което го заобикаля. Скоро разбира, че източникът му на храна го е дарил със способността да чете. Това откритие го изпълва с неутолим глад за повече книги и доста неприсъщо за плъх усещане за света и неговото собствено място в него. Докато обикаля мрачните улици на западащия бостънски квартал през 60-те години на ХХ век в търсене на любов и разбиране, неговото вълнение, самота, страх и самоосъзнаване стават забележително човешки и неоспоримо трогателни. След поредица от нещастия на фона на градския упадък, Фирмин навлиза все по-дълбоко в своя въображаем душевен свят – мястото, където Джинджър Роджърс го държи в прегръдките си.
Блестящо оригинален и богато алегоричен, романът “Фирмин” е изпълнен с очарование и горестен копнеж по един свят, който разбира изкупителната сила на литературата и милее за западналите театри, уникалните герои и претрупаните книжарнички.

„Тази книга лежи на библиотеката ми от близо година. Винаги съм изпитвал интерес към нея, но едва днес импулсивно я грабнах и изчетох почти на един дъх. Вярвам, че това е моментът, в който тя е решила да ми се представи. За което съм благодарен. Един (буквално) книжен плъх намери своето място в сърцето ми.
Огледайте се, може би „Фирмин“ скоро ще се представи и пред вас?“

Прочетете целия текст на Димитър Аврамов в раздела „отзиви“ за книгата.

„В този оригинален и честен до болка химн-прослава на мъките и радостите от литературата, Сам Савидж вплита собствените си съмнения и копнежи в незабравимия образ на плъха Фирмин.”

Publishers Weekly

Фирмин е герой от дикенсов тип… със сардонични нюанси от Вонегът и същата ясно изразена нежност… Савидж е уловил дълбоката трагедия на един свят, в който артистичните импулси коленичат пред булдозерите… Един трогателен роман, плод на изключително творческо въображение.”

Los Angeles Times Book Review

Всеки, обичащ книгите, ще иска да има “Фирмин” в своята библиотека.“

Джанис Фрейм, Book Buffs, Ltd.

“Освен задълбочено изследване на отчуждението и покъртителната незабележимост на аутсайдера, “Фирмин” също така е и проницателен коментар на състоянието “човек” в едно непрестанно променящо се общество. Въображението на Савидж изплита една подобна на сън приказка, на места смешна и потресаващо трогателна, искрено чудата, но в същото време и напълно достоверна, която със сигурност ще предизвика усмивка на дълбоко задоволство по лицата на читателите.”

Barnes & Noble

Прекрасно! “Фирмин” е книга, която е написана за Читателите, тоест за хората, които имат страст към книгата и за които книгите са толкова истински, колкото всичко друго в живот. И дори по-истински. ”

Дона Леон

„Фирмин е увлекателна и затрогваща по необичаен начин история на един меланхоличен и интелектуален плъх. Тя ни показва артиста у плъха и плъха, дремещ във всеки артист. „

Minneapolis Star Tribune

Сам Савидж е роден в Южна Каролина, а в момента живее в Мадисън, Уисконсин. Завършил е университета “Йейл” с докторска степен по философия и е преподавал там за кратко. Работил е като монтьор на велосипеди, дърводелец, търговец на риба и печатар. „Фирмин“ е първият му роман, който печели всички награди за дебют (дори Наградата на търговците на книги за 2007 г.), има 5 звезди в Amazon и невероятна мрежа от ентусиазирани читатели. Вторият му роман „The Cry of the Sloth“ бе издаден в САЩ в началото на септември 2009 г.

Още за книгата и нейния автор можете да прочетете тук:
http://e-vestnik.bg/7145

„Фирмин“ е Книга на Американската библиотечна асоциация за 2006 г.,
Избор на читателите от литературен блог LITBLOG CO-OP за есен 2006 г.,
Книга на SENSE PICK за юли 2006 г.,
Избрано за 2006 г. на BOOK SENSE,
Топ дебют на списание LIBRARY JOURNAL
В превод на Надежда Радулова и с илюстрации на Фернандо Кран

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Фирмин, Сам Савидж”