Цирцея

19.90 лв.

Описание

В дома на Хелиос, бога на Слънцето и най-могъщия сред титаните, се ражда дъщеря. Цирцея е необикновено дете – не е могъща като баща си, нито порочно съблазнителна като майка си, заради което е презряна и отхвърлена от семейството си. Изолирана от своите, тя се обръща към смъртните и скоро разкрива, че всъщност притежава голяма сила – силата на магьосничеството.

Ужасен от способностите ѝ, Зевс я запраща на самотния остров Еея, където Цирцея черпи сила от природата и развива силите си. Но тя няма да бъде вечно сама. Съдбата ѝ се преплита с тази на много от известните митологични фигури – вестоносеца на боговете Хермес, майстора Дедал, Минотавъра и разбира се, лукавия Одисей.

Много опасности грозят сама жена в свят като този, а Цирцея успешно си навлича гнева както на смъртни, така и на богове. За да защити това, което ѝ е най-близко до сърцето, тя трябва да използва всичката си сила и да реши дали принадлежи на божествата, от които е родена, или на смъртните, които е обичала.


– Как чувстваш божествеността си?

– В смисъл?

– Аз например чувствам моята като водопад, който се лее бистър чак до каменното си подножие.

На свой ред казах, че отъждествявам божествеността си с бриз сред зъбери или с грачещ в гнездото си гларус.

– Говориш така, тъй като се влияеш от моя отговор. Кажи ми какво усещаш дълбоко в себе си.

Затворих очи. Ако бях смъртна, щях да чуя биенето на сърцето си. Но кръвта тече лениво във вените на боговете и не чух нищо. Не исках да го разочаровам и притиснах ръка до сърцето си. Най-сетне долових тихо туптене и казах:

– Чувствам се като черупка.

– На мида или на раковина?

– На раковина.

– И какво има в черупката?

– Нищо. Въздух.

– Това са две различни неща. Нищото е нищо, а въздухът изпълва дъха, живота, духа и думите. Всичко!


„Дързък и разрушителен преразказ на легендата за едноименната богиня, който успява да бъде едновременно епичен и интимен в своя обхват, отдавайки друга роля на най-известната женска фигура от „Одисея“ като героиня сама по себе си.“ – The New York Times

Маделин Милър е родена в Бостън и е отраснала в Ню Йорк и Филаделфия. Следва в университета „Brown“, където получава магистърска степен по класически езици и литература. През последните петнайсет години преподава латински, гръцки и Шекспирово творчество. „Песента на Ахил“ е нейният първи роман, с който през 2012 г. печели най-престижната литературна награда за жени писатели „Orange“. Романът е преведен на двайсет и пет езика, а Милър е обявена за бестселър автор на „The New York Times“.

Допълнителна информация

Тегло 0.400 kg
Размери 14.5 × 21 × 2.5 cm

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Цирцея“

Също може да ви хареса…