buk.bgstore@gmail.com

Четвъртък, Здравка Евтимова

6.00 лв.

  • издателство: Жанет45
  • година: 2003
  • страници: 269
  • корица: мека
  • ISBN: 9544911359

Изчерпан

Описание

Романът „Четвъртък“ от Здравка Евтимова разкрива живота на четири жени в съвременна България. Бащата на Дебелото момиче Симона не е в състояние да пише на правилен български език, но властва над цял окръг, продавайки на хората дрехи втора употреба, долнопробен алкохол, телевизори, презервативи, метални конструкции, всичко. Той има много конкуренти, бомби избухват пред къщата му, но умира съвсем обикновено – застрелян е пред къщата си. Дебелото момиче наследява цялата му „империя“ от кръчми, мандри, цехове, която ръководи с не по-малка жестокост от баща си, превръщайки населението на цял град в свои крепостни селяни. Същевременно Симона е влюбена в циганина Симо, на когото първоначално плаща да спи с нея, а той я обича с цялото си златно сърце, без да подозира кое е момичето, което иска да направи своя жена.
Дебелото момиче е приятелка на г-жа Арсениева, съпруга на един от най-влиятелните бизнесмени в югозападна България. Г-жа Арсениева ненавижда своя съпруг. Тя е много привлекателна жена, отегчена от бизнес-партньорите на съпруга си и въпреки че спи с един от тях, мечтае за Д. – тайнственото момиче, което я масажира всеки четвъртък от 18 до 19 часа. Майката на Д. е безработна преводачка от руски език, станала по неволя гувернантка на сина на г-н и г-жа Арсениеви. Нора – корава млада жена, работеща в долнопробното кафене „Мазното”, е подложена на грозни унижения. Но тя излиза победител в борбата с насилниците и силните на деня. Нора се грижи за болната си майка и за братята си близнаци, които напускат България, търсейки живот и хляб.
Д. – тайнствената масажистка, която срещу заплащане трябва да спи със сина на богата дама, за да гарантира правилното му сексуално развитие, е най-силната студентка в потока, която застава с непроницаемо лице и непокорно сърце пред света, който иска да я превие.
Романът „Четвъртък“ е произведение за упоритостта на човешкия дух да се справи и оцелее в условията на нравствената Сахара в България днес. Той е роман за смазващата сила на парите, роман за глада и роман за любовта, която въпреки всичко – предателства, продажност, подкупи – остава жива. Това е роман за надеждата, че съвременна България бавно, мъчително, но все пак успешно се откъсва от черната сянка на насилието, корупцията, унижението, за да се придвижи към по-човешки дни за своя народ. Историята на Дебелото момиче Симона е отпечатана като новела със заглавие „Дебелото момиче“ в канадското литературно списание „Adirondack review”.
Историята на сервитьорката Нора, болната ú майка и братята ú е публикувана като новела в американското литературно списание „In Posse Reviеw“ под заглавие „Някой друг”. Историята за Д. е публикувана в американското списание „Muse Apprentice Guild“ и в канадското списание „Slingshot“ със заглавие „Четвъртък”. Новелата за госпожа Арсениева е публикувана в американското списание „Cauldron“ и в английското списание за авангардна проза „Texts’ Bones“ – Уелс със заглавие „Горчиво небе”. Четирите публикации са в периода септември 2002 г. – май 2003 г.

 

Допълнителни бележки: Здравка Евтимова е член на Сдружението на писателите нео-реалисти Yorkshire-Humberside, Великобритания, след спечелване на конкурс със серия свои разкази. Носител е на наградата за разказ на немската фондация „Lege Artis“ (1998) и наградата за проза на английското списание „The Text“ (2000). Тя е носителка на българските литературни награди за проза „Чудомир“ (1982), „Анна Каменова“ (1995), награда за разказ на в. „Труд“ (1999), награда за разказ „Началото на 21 век“ и др. Здравка Евтимова е превела над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език. Нейни преводи на по-къси белетристични форми могат да бъдат прочетени в сп. „Съвременник”.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Четвъртък, Здравка Евтимова”